Ai putea crede ca un bun vanzator are un talent innascut, iar asta il face sa aiba cele mai bune rezultate in domeniul sau de activitate. Dar daca ti-as spune ca uneori, meseria se invata si poti ajunge sa excelezi in orice domeniu, atata timp cat toate eforturile tale se concentreaza pe pasi strategici, invatare si exercitiu ? Cu siguranta te-as pune pe ganduri…
Pentru inceput, iata 6 aspecte esentiale ale unui bun vanzator pe care ar trebui sa le indeplinesti:
1. Cunoasterea in cel mai mic detaliu a produselor/serviciilor oferite.
In primul si in primul rand, cum ai putea vinde ceva despre care nu stapanesti toate detaliile? In al doilea rand si cel mai important de altfel, atunci cand esti stapan pe informatiile oferite posibililor clienti atitudinea ta inspira incredere. Daca tu crezi cu adevarat in produsul/serviciul oferit, sunt sanse ca increderea si siguranta ta sa fie factorul decisiv in alegerea clientilor tai. Nu spun ca asa va fi in toate cazurile, dar de cele mai multe ori oamenilor le place sa li se recomande, sa li se spuna povesti. Retine! Oamenilor nu le place sa li se vanda! Oamenilor le place sa cumpere.
Asadar, fi tu cel care ii inspira pe altii si ii indruma sa ia cele mai bune decizii pentru ei, pentru afacerea lor, iar astfel, succesul tau va fi garantat.
2. Stima de sine!
Un alt aspect extrem de important se refera la modul in care tu te raportezi la tine. Cata incredere ai in tine si in abilitatile tale de bun negustor? Cat esti de credibil si sigur pe tine?
Ei bine, nu doar cunostintele acumulate pot reprezenta ustensile in activitatea unui bun vanzator. Atunci cand stima ta de sine este ridicata exact acesta este mesajul pe care il transmit, iar oamenii sunt extrem de receptivi la toate mesajele non-verbale.
Increderea si siguranta in exprimare denota profesionalism si, din nou, inspira incredere clientilor tai.
3. Prezenta impecabila.
„Haina face pe om” nu a avut nicicand o insemnatate atat de mare ca si in zilele noastre, doar ca a primit noi interpretari si bine a facut.
O prezenta impecabila nu inseamna ca trebuie sa fi imbracat zilnic la costum sau tinuta office. In vanzari nu se mai poate discuta neaparat despre un “dress code” dar se pune accentul pe stil, calitate si atentie la detalii. Aceasta combinatie iti asigura o prezenta impecabila in fata clientilor tai.
4. Capacitatea de adaptare la stilul de vorbire al persoanelor cu care interactionezi.
Stim că fiecare persoană are un stil diferit de a vorbi, unora le place să fie direcți, să folosească termeni profesionali, sa se laude iar altora le place să se contrazică în permanenta cu tine. A fi un bun vanzator inseamna sa ai capacitatea de a te adapta la fiecare stil in parte, astfel incat ei sa simta ca esti partenerul perfect de discutii.
5. Integrarea in discutie a intrebarilor potrivite
Un lucru important pe care trebuie sa il inteleaga orice bun vanzator este ca nimanui nu-i place sa fie luat la intrebari, interogat. Nu poti sa mergi la un client si sa-l asaltezi cu intrebari de genul: Ce…?, Cum…?, De unde…?, De ce…? iar la final să-i spui: „Nu vrei să cumperi produsul/serviciul nostru?”. In 99% din cazuri acest mod de abordare nu va avea succes.
Un vânzător bun trebuie sa stie cum sa poarte o discutie placuta pentru interlocutor si totodata cum sa insereze intrebarile de care are nevoie fara a-l face pe celalalt sa se simta chestionat. Acest lucru nu este unul usor, dar odata ce ai reusit vei observa ca discutiile cu clientii tai vor deveni mult mai placute si cu rezultate tot mai favorabile.
6. Esecurile nu trebuie sa te demotiveze.
Poate că cea mai importanta lectie pe care trebuie sa o invete fiecare vanzator sau poate chiar fiecare om este aceea ca esecurile sunt ceva normal in viata noastra, toti avem parte de asa ceva. Nu conteaza de cate ori esuezi, conteaza de cate ori te ridici si mergi mai departe.
Discutiile cu un client important nu au mers asa cum te-ai asteptat? Te-ai incurcat in timpul discutiei si crezi ca din aceasta cauza nu ai avut succes? Nu te stresa, se poate intampla oricui! Henry Ford spunea „Esecul este pur si simplu ocazia de a incepe din nou, de data aceasta cu mai multa inteligenta”. Nu este o problema ca ai dat gres intr-o negociere sau o discutie, este o problema daca nu poti invata nimic din acel esec.
Voi ce alte aspecte esentiale ale unui bun vanzator mai stiti?
Linda Zavoian
Sales consultant @Fivetn